Home / Despre CeL /

Despre CeL

Centrul ID/IFR si e-Learning (CeL),  fostul Centrul de e-Learning si Centrul de Învățământ la Distanță (CID / CSID), a fost infiintat prin rezolutia Senatului Universitatii Politehnica Timisoara din data de 11.02.1998, ca parte a retelei nationale de invatamant deschis la distanta, cu scopul de integrare functionala in reteaua trans-regionala de centre de studiu pentru invatamant deschis la distanta.

Statutul Centrul ID/IFR si e-Learning a fost revizuit si aprobat de catre Senatul UPT la 1.11.2012.  (link)

Regulamentul privind organizarea, desfăşurarea şi normarea activităţilor didactice la formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă în Universitatea Politehnica Timişoara, a fost aprobat de catre Senatul UPT la 25.04.2013. (link)

Centrul ID/IFR si e-Learning a fost infiintat in cadrul programului Phare Multi-Country (1994-1999) derulat de European Training Foundation (ETF). Programul a stabilit o retea de 7 centre pentru invatamant deschis la distanta in Romania si 39 de centre in Europa Centrala si de Est – Compendium de proiecte si activitati. Intre aceste centre continua sa existe relatii de colaborare in vederea dezvoltarii de cursuri ID si a ofertei reciproce de cursuri, prin intermediul altor programe Europene.

Din anul 1996 UPT prin CeL oferă două specializări ca învăţământ de ciclu licenţă:

 


Ambele specializari au functionat în regim de învăţământ de scurtă durată (până în 2005) ca Tehnologii Audio-Video şi Multimedia  si Informatica Aplicata,  iar din 2006 ca şi învăţământ de ciclu licenţă.

Principalele activitati desfasurate de CeL din Universitatea Politehnica Timisoara sunt:

 • Inițierea, promovarea și gestionarea invățământului la distanță in universitate
 • Organizarea și  desfășurarea de programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă la nivel licență și Master
 • Crearea si gestionarea Campusului Virtual al UPT
 • formarea personalului din universitate pentru utilizarea software-ului educațional și pentru producerea materialelor de predare prin utilizarea tehnologiilor educaționale avansate
 • suport şi organizarea cursurilor de formare profesională, de pregatire pentru toata durata vietii
 • Cercetare și dezvoltare in domeniul e-learning, studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, e-learning si mobile learning, campusuri virtuale
 • Dezvoltarea de sisteme suport pentru studiu
 • Proiecte nationale si EU: ViCaDiS, IMM, e-Taster, Creative Trainer, ESIL, SKILL2E, CVBI, i2AGORA  

 

CeL este partener institutional in asociatiile de profil:
EDEN  - European Distance Education and E-learning Network   
EATA – European Association for Telematics Applications
IADIS - International Association for Development of the Information Society
Si partener colaborator la EADTU – European Association of Distance Teaching Universities

Centrul are sediul in corpul R al Universitatii, unde dispune de 2 sali pentru organizarea de intalniri de tutorizare si de o sala de documentare. De asemenea, in spatiile Facultatii de Automatica si Calculatoare, centrul dispune de o sala de laborator dotata cu o retea de calculatoare multimedia si cu mijloace moderne audio-video. CeL dispune in prezent de facilitati de productie CD-ROM si colaboreaza cu studioul de televiziune al UPT, TeleUniversitatea, si cu Centrul Multimedia pentru a produce alte materiale multimedia.

Incepand cu anul 2009, odata cu finalizarea investitiei majore "Centru de Documentare, Inovare si Transfer Tehnologic al UPT", conform studiului de fezabilitate initial pentru aceasta cladire, a Planului Strategic UPT si a deciziei Biroului Executiv al Senatului din octombrie 2008, sediul CeL se va muta in aceasta noua cladire, ocupand un corp de cladire la etajul IV, cu 7 Sali si cu o suprafata totala de cca. 304 mp.

Personalul angrenat in activitatile CeL lucreaza cu norma intreaga in universitate, fie in structura administrativa CeL fie in activitati didactice, de cercetare sau alte activitati productive, activitatile specifice CeL fiind retribuite in regim de cumul sau plata cu ora din veniturile proprii ale centrului.

Conform cu Planul de actiune al CeL pentru 2008 -2012 activitatile principale CeL sunt:

 • imbunatatirea activitatii didactice si de suport pentru cele doua specializari de tip ID;
 • oferirea de invatamant de tip blended learning pentru specializarile la nivel de master si doctorat in UPT - crearea Campusului Virtual UPT.
 • crearea Campusului Virtual UPT.