Home / Proiecte / Proiecte RO / Creative Entrepreneurship training course /

Creative Entrepreneurship training course

A inceput training-ul de Antreprenoriat Creativ

15 february 2018

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning, alături de Institutul Intercultural Timișoara, deruleaza sesiunile de curs față în față in perioada 12 – 17 februarie 2018 ale cursului Creative Entrepreneurship (Antreprenoriat Creativ).  

 

Acest curs aduce în Timisoara, 40 de tineri creativi și diverși, care sunt momentan fără loc de muncă. La deschiderea de luni 12 februarie, au participat peste 50 de persoane, în preponderență tinerii artiști, cursanți ai proiectului, cadrele didactice, echipa de organizare, dar și reprezentanți ai Universității Politehnica Timișoara. Tinerii artiști sunt din Serbia (Kikinda, Zrenjanin, Vrsac și Pancevo) și România (Timișoara, Caransebeș, Băile Herculane și Reșița) cu experiență și interese în teatru, actorie, arte vizuale, artele circului, multimedia, design vestimentar, fotografie, etnologie și artizanat.

Ana Maria Ursu, cursant din Timișoara, ne-a declarat că pentru ea acest curs îi oferă posibilitatea de a înțelege mai bine și mai structurat cum se face o intervenție culturală într-o comunitate „Vreau să înțeleg cum partea mea artistică se poate îmbina armonions în astfel de proiecte. De asemenea mă interesează ce fonduri pot sa accesez pentru realizarea obiectivelor asociației Solidart pe care am înființat-o. De asemena apreciez în acest curs posibilitatea de networking cu alți artiști și anterprenori. Putem dezbatem din perspective diferite aceleași probleme.” 

De asemenea, directorul proiectului, dna. Dr. Corina Răceanu a spus că ”acest curs își propune să ofere, nu numai cunoștințe teoretice despre anterprenoriat creativ, ci și instrumente care să ajute tinerii să aibă curajul pentru a-și dezvotla o afacere sau pentru a-și continua activitatea in ONG-ul în care să atragă proiecte câștigate și implementate cu succes”. 

Acest curs este realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara și este livrat prin blended learning, adică activități online pe o platformă de e-learning dedicată (Campusul Virtual al UPT) dar și prin sesiuni de training față în față. Dna. Dr. Diana Andone, director, Centrul ID/IFR şi e-Learning al UPTSuntem acum in săptămâna de sesiuni interactive directe care ne permit activități diferite, de muncă în grupuri, de exerciții creative dar și prezentări ale actorilor creativi importanți din Timișoara. Participanții află informații diverse din zona antreprenoriat creativ prin studii de caz, planifică și dezvoltă o idee concretă de proiect cultural, învață cum să pornească o afacere și apoi să o gestioneze, cum să se promoveze prin marketing pentru arte. La final sunt convinsă că își vor dezvolta abilități de comunicare și competențe digitale”.  

Acest eveniment aduce împreună tineri din România și Serbia. Kai David Melank, din Serbia a venit la Timișoara pentru că consideră că acest curs îl va ajuta să își indeplinească visul „Sunt aproape de finalizarea studiilor mele de multimedia și împreună cu colegul meu vrem să ne deschidem studioul nostru de design. Am aplicat la acest curs, pentru că cred că este o ocazie bună să învăț cum să îmi realizez visul. Este o experiență valoroasă care îmi aduce multe conexiuni care îmi vor fi utile în viitor și, bineînțeles, cred că îmi va da o parte din cunoștințele necesare pentru a avea succes în deschiderea studioului”. 

Echipa de proiect este reprezentată de Dr. Călin Rus (directorul Institului Intercultural Timișoara), Dr. Corina Răceanu (director de proiect, din partea Institutului Intercultural Timișoara) și Dr. Diana Andone (directorul programului de training și al Centrului de eLearning din cadrul UPT). Din partea Universității Politehnica Timișoara au adresat cuvinte de bun venit prof.dr.ing. Florin Drăgan (prorector responsabil de procesul de învăţământ, problematica studenţească și asigurarea calității) și prof.dr.ing. Radu Vasiu (președintele Senatului). Tutorii acestui curs sunt cadre universitare dar și persoane din mediul de afaceri timișorean: Dr. Călin Rus, Dr. Corina Răceanu, Prof.univ.dr. Anca Drăghici, Dr.ing. Vlad Mihăescu, Marius Popa, Prof.univ.dr. Matei Tămășilă, Dr. Andreea Foanene și Dr. Diana Andone. După sesiunile de training, participanții vor avea discuții cu reprezentanți ai Galeriei Jecza, Fundația Triade, Ambasada, Plai, NESST (Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team), Asociația Timișoara Capitală Europeană Culturală 2021, Banat IT și StartUpHub Timișoara.

Acest curs este derulat in cadrul proiectului „InclusiveArt – Acces la cultură pentru copii şi tinerii dezavantajaţi”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, coordonator Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Fine și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia).

Inclusive art include o multitudine de oportunități pentru persoanele tinere și creative: mentorat și ghidare în dezvoltarea ideilor de afaceri, planuri pentru afaceri, proiecte, întâlniri cu persoane de succes din zona creativității, povești de succes și oportunitatea de a fi selectat pentru un program de training. 


Fotografii

 
 

 

>>Inapoi